Стремеж към изразяване на индивидуалността в естетикa

Стремеж към изразяване на индивидуалността в естетикa

Ключът – уникалност, естественост и идентичност.

 

Проф. д-р Мария Балабанова бе единственият български представител на форум на Merz Aesthetics, събрал топ дерматолози в Мюнхен. Тя споделя какви са най-новите тенденции за красотата и кои са най-често срещаните грешки в търсенето й?

Действително, това беше топ събитието за всички специалисти, които се занимават с естетична дерматология за изминалата година. Присъстваха експерти от цял свят, които обсъждаха новите тенденции и научни постижения в науката естетика. Представени бяха изключително много разработки и идеи за бъдещето на естетиката или с други думи бяха показани най-новите тенденции в т.нар. „модерна красота“.

Три са основните насоки през 2020 година: идентичност, хармония и експресия (запазване на мимиката). Всеки човек, подлагайки се на естетични процедури, трябва да запази своята външност и уникалност, тъй като той притежава единствено по рода си индивидуално излъчване. Постигането на хармония в пропорциите на лицето, изисква спазването на много строги анатомични параметри, според зоната. Именно това е задължителната основа, на която трябва да стъпва всеки специалист, които изготвя индивидуален пациентски план. Запазване на мимиката е също много важен елемент в т.нар. модерната красота. По време на форума бяха обявени и стриктно обособени възрастовите параметри и алгоритми, които определят зоната на работа според възрастта, продуктите, с които се работи спрямо състоянието и желанията на пациентите. Обсъди се необходимостта от създаване на консенсус за естетична медицина.

Водеща в представените лекции и демонстрации, е тенденцията към “ малките промени в точните зони, за оптимален резултат”.

Къде са разликите в българския идеал за естетични намеси и световните тенденции?

Притеснително е, че у нас се налагат неестетични унифицирани модели, без съобразяване с пропорции и загуба на мимика. В социалните мрежи преобладават обработени с фотошоп лица, докато в действителност, на живо картината е друга. Това оформя и налага модели, които младите копират и които нямат нищо общо с естествената красота. Препоръките на експертите са, да се отделя повече време за разговор с младите хора, който би им помогнал да се ориентират в многообразието от продукти и процедури. Задължително е честно и откровенно обяснение, кое е подходящо и ефективно, като се показват добрите и лоши примери. Не на последно място се препоръчва и активна обществена дискусия по тези проблеми.

Силно впечатление правеше факт, че презентаторите говореха много за допуснати грешки при работа.

През последните години усилено се работи върху създаване на съвършенния протокол, за откриване на причините и провеждане на адекватно лечение при странични ефекти от процедурите. За създаването му се използва досегашния клиничен и практически проверен и утвърден опит.

Въз основа на богатият си опит, лекторите представиха различни програми, като акцентираха върху комбинираните методи за естетично повлияване на структурата на лице и тяло.

Лекарите знаем какво се търси от страна на пациентите, но за да сме в крак със световната тенденция “малкото е новото много“ трябва да сме запознати с продуктите, които използваме и възможностите им. В днешно време пазарът е залят от нови филъри, невротоксини и модерна техника. От съществено значение за лекаря е тяхното качество и висок профил на безопасност, като например продукта Radiesse®, доказан в множество клинични проучвания и наблюдения. Корекциите на лицето вече не са основен приоритет. Особено важно е и подобряване качеството на кожата с широк спектър на процедури, обхващащи различни зони като: шия, деколте, ръце, колене и др.

Със сигурност трябва да говорим и за превенция, и как да забавим появата на първите признаци и белези на стареенето. Истината е, че трябва да започнем да полагаме грижи отрано. Факт е, че генетиката оказва влияние, защото при някои хора стареенето започва от по-ранна възраст. След 30 години е удачно няколко пъти в годината да правим процедури, като мезотерапия с Belotero®Hydro, за да подобряваме качеството на кожата, освежавайки и подпомагайки естествените процеси в нея. Най-новият продукт с фокус мезолифт е Belotero® Revive, чието представяне в България предстои съвсем скоро.

Лицето на всеки човек започва да се видоизменя с годините. Настъпващите промени засягат костната структура; мастната тъкан се преразпределя и преминава в различни зони; появяват се по-тъмни и по-светли полета на лицето и всичко това се следи при периодични прегледи, за да може специалистът да реагира в точно определения момент, с подходяща терапия и процедура.

Пристрастяването и злоупотребата с естетични процедури е голям проблем на съвременния живот. Примерите са безброй. Трябва балансирано и постепенно да се прилагат естетичните процедури, за да се запази естествения израз на пациентите.

В борбата за красота несъмнено трябва да има постоянство и правилна експертна преценка, за да бъдат доволни всички.